Japońska ceremonia picia herbaty - chanoyu.

wtorek, kwietnia 22, 2014


Na początek chciałam was powitać i przeprosić za tą długą przerwę. Nie będę się tutuaj rozrdabniać, dlaczego nie było notki tak długo i wgl, bo nie to jest tematem postu ;3 
Więc do rzeczy. 

Dzisiejszym tematem jest JAPOŃSKA CEREMONIA PICIA HERBATY, o której pewnie wiele z was słyszało.


Początki tej ceremonii sięgają  XIV wieku, kiedy to samuraje stanowiący wtedy dominującą klasę społeczeństwa, spotykali się i pili herbatę. Była to (jak i również w tradycji nadal jest) zielona, sproszkowana herbata. Forma ceremonii, która jest celebrowana do dzisiaj powstała w drugiej połowie XVI wieku zapoczątkowana przez mistrza ceremonii Sen no Rikyu. Celem takiej ceremonii było oczyszczenie duszy i uzyskanie harmonii ze światem. Dlatego miejsce, w którym odbywała się ceremonia odgrywało znaczącą rolę (parawany, odpowiednie naświetlenie, kwietne dekoracja). Taka ceremonia czasami nawet trwała około 4 godziny i składała się z 3 części. 


W pierwszej cześci okna są zasłonięte parawanami żeby stworzyć półmrok. W drugiej części podawane były proste potrawy i słodycze, po czym goście mogli wyjść do ogrodu. Trzecia, ostatnia cześć ceremonii picia herbaty nazywana nochiseki podczas, której wnoszone są przedmioty przeznaczone do zaparzenia herbaty i następuje odsłonięcie okien. Gospodarz wydawał znak, aby mozna było odsłonić te okna, a znakiem było podniesienie czerpaka.Ceremonia była prowadzona w ciszy. Wszystkie czynności wykonywał gospodarz, a goście śledzili karzdy ruch. Kiedy było słychać odgłos gotującej się wody był to znak, że ceremonia zbliża się ku końcowi.
Ceremonia jest kultywowana w Japonii do teraz. Są nawet specjalne herbaciane szkoły.


Parzenie herbaty podczas ceremonii :
Kiedy goście już zajmą swoje miejsca, gospodarz bierze jedwabną ściereczką (fukusa), która jest przyczepiona do pasa jego kimona i wyciera miseczki na herbatę (chawan). Następnie bambusą łyżeczką (chashaku) z pudełka (chaire) nabiera matcha, czyli sproszkowanej herbaty i wsypuje ją do miseczki. Należy wsypać dwie takie łyżeczki. 
Z czajniczka postawionego na palenisku za pomocą bambusowej choheli (hishaku) nabiera wody i nalewa ją do miseczki z herbatą, potem gospodarz bierze bambusowy pędzelek (chasen) i zaczyna nim mieszać herbatę dopuki nie powstanie piana. Potem podaje naczynię pierwszemu gościowi, który powinien mu podzękować skłaniając głowę i mówiąc "otamae chodai itashimasu" - czyli "dziękuję za herbatę". Gość obraca naczynię z herbatą dwa razy zgodnie z ruchem wskazówek zegara tak, aby czarka nie była zwrócona do niego. Następuje wtedy degustacja napoju.
Po wypiciu herbaty należy kciukiem i palcem wskazującym wytrzeć naczynie w miejsu, w które dotykaliśmy ustami. Palce wyciera się kaishi-czyli papierową serwetką. Potem gość ponownie obraca czarkę przyglądając się jej i ustawia porzodem do siebie. Pustą miseczką należy oddać gospodarzowi, a on ją myje zimną wodą umieszczoną w naczyniu mizuashi, po czym ceremonia zaczyna się na nowo z uwagi na kolejnego gościa.
Ode mnie to wszystko mam nadzieję, że niczego nie pominęłam, ale tak dla uzupełnienia możecie obejrzeć sobie filmik ;3


Troszkę filmik ubarwiony zabawnymi momentami, ale wsystko jest tutaj pokazane ;)

Mam nadzieję, że notka was zaciekawiła. 
Pozdrawiam ;* 
i do następnej notki ;3
pa ^^

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Super, uwielbiam tematykę Japonii ^^
    Powinnaś jednak troszkę popracować nad grafiką, nagłówek ma bardzo słabą jakość, a to niestety nie zachęca, choćby treść była nie wiadomo jak dobra.
    Pozdrawiam!
    Cata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, za miłe słowa jak i za radę ;3 nagłowek jest przejściowy, tylko tak na razie do puki nie znajdę czasu, aby nad nim popracować, więc zapewniam, że będzie lepiej, blog cały czas się rozwija, jeśli masz jeszcze jakieś, rady, uwagi, czy coś to chętnie zapraszam do pissania komentarzy, nie obrażę się nawet jeśli to będzie krytyka, po prostu chętnie poznam opinię na temat bloga, notek i wgl ^^ również pozdrawiam ;3

      Usuń